AccipitridaeCircus

allid Harrier

Circus macrourus

40–48 cmLarge
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Widespread winter visitor; unrecorded in parts of northeast and W Pakistan. Slim-winged andfi ne-bodied, with buoyant flight. Folded wings fall short of tail-tip, and legs longer than on Montagu ' s. Male has pale grey upperparts, dark wedge on primaries, very pale grey head and underbody, and la cks black secondary bars. Immature male may show rusty breast-band and juvenile facial markings. Female has distinctive underwing pattern: pale primaries, irregularly barred and lacking dark trailing edge, contrast with darker secondaries which have pale bands narrower than on female Montagu'sa ndtapering towards body (although first-summer Montagu'smore similar in this respect), and lacks prominent barring on axillaries. Typically, female has stronger head pattern than Montagu's, with more pronounced pale collar, dark ear-coverts and dark eye-stripe, and upperside of flight feathers darker and lacking banding; told from female Hen by narrower wings with more pointed hand, stronger head pattern, and patterning of underside of primaries. Juvenile has unstreaked orange-buff underparts and underwing-coverts; on underwing, primaries evenly barred (lacking pronounced dark fingers), without dark trailing edge, and usually with pale crescent at base; head pattern more pronounced than Montagu's, with narrower white supercilium, more extensive dark ear-covert patch, and broader pale collar contrasting strongly with dark neck sides. Habits like those of Hen Harrier, but lighter on the wing. Open country in plains and foothills: semi-desert, grassy slopes, cultivation, scrub-covered plains, and marshes.

Colour

GreyBlackOrangeBuff / Tan
Average size
44 cm
Habitat
Open country in plains and foothills: semi-desert, grassy slopes, cultivation, scrub-covered plains, and marshes.
Behaviour
Widespread winter visitor, unrecorded in parts of northeast and W Pakistan., Habits like those of Hen Harrier, but lighter on the wing.

About this bird

Widespread winter visitor; unrecorded in parts of northeast and W Pakistan. Slim-winged andfi ne-bodied, with buoyant flight. Folded wings fall short of tail-tip, and legs longer than on Montagu ' s. Male has pale grey upperparts, dark wedge on primaries, very pale grey head and underbody, and la cks black secondary bars. Immature male may show rusty breast-band and juvenile facial markings. Female has distinctive underwing pattern: pale primaries, irregularly barred and lacking dark trailing edge, contrast with darker secondaries which have pale bands narrower than on female Montagu'sa ndtapering towards body (although first-summer Montagu'smore similar in this respect), and lacks prominent barring on axillaries. Typically, female has stronger head pattern than Montagu's, with more pronounced pale collar, dark ear-coverts and dark eye-stripe, and upperside of flight feathers darker and lacking banding; told from female Hen by narrower wings with more pointed hand, stronger head pattern, and patterning of underside of primaries. Juvenile has unstreaked orange-buff underparts and underwing-coverts; on underwing, primaries evenly barred (lacking pronounced dark fingers), without dark trailing edge, and usually with pale crescent at base; head pattern more pronounced than Montagu's, with narrower white supercilium, more extensive dark ear-covert patch, and broader pale collar contrasting strongly with dark neck sides. Habits like those of Hen Harrier, but lighter on the wing. Open country in plains and foothills: semi-desert, grassy slopes, cultivation, scrub-covered plains, and marshes.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

allid Harrier is bigger than Ied Harrier but smaller than Laggar Falcon.