FalconidaeFalco

Amur Falcon

Falco amurensis

28–31 cmMedium
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Widespread passage migrant; unrecorded in Pakistan. in all plumages, has red to pale orange cere, eye-ring, legs and feet. Similar in shape to Eurasian Hobby but with slightly more rounded wing-tips, and slightly longer tail. Male dark grey, with rufous thighs and undertail-coverts and white underwing-coverts. First-year male shows mixture of adult male and juvenile characters. Female has dark grey upperparts, short moustachial stripe, whitish underparts with some dark barring and spotting, and orange-buff thighs and undertail-coverts; uppertail barred; underwing white with strong dark barring and dark trailing edge. Juvenile is similar to female but has rufous-buff fringes to upperparts, rufous-buff streaking on crown, and boldly streaked underparts. Highly gregarious and crepuscular falcon. Forms communal roosts, often with Lesser Kestrels. Hunts by hawking insects and by hovering like Common Kestrel. Open country.

Colour

Rufous / Red-brownWhiteBuff / TanOrange
Average size
29.5 cm
Habitat
Open country.
Behaviour
Widespread passage migrant, unrecorded in Pakistan., Highly gregarious and crepuscular falcon. Forms communal roosts, often with Lesser Kestrels. Hunts by hawking insects and by hovering like Common Kestrel.

About this bird

Widespread passage migrant; unrecorded in Pakistan. in all plumages, has red to pale orange cere, eye-ring, legs and feet. Similar in shape to Eurasian Hobby but with slightly more rounded wing-tips, and slightly longer tail. Male dark grey, with rufous thighs and undertail-coverts and white underwing-coverts. First-year male shows mixture of adult male and juvenile characters. Female has dark grey upperparts, short moustachial stripe, whitish underparts with some dark barring and spotting, and orange-buff thighs and undertail-coverts; uppertail barred; underwing white with strong dark barring and dark trailing edge. Juvenile is similar to female but has rufous-buff fringes to upperparts, rufous-buff streaking on crown, and boldly streaked underparts. Highly gregarious and crepuscular falcon. Forms communal roosts, often with Lesser Kestrels. Hunts by hawking insects and by hovering like Common Kestrel. Open country.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Amur Falcon is bigger than Andaman Green Pigeon but smaller than Audubon's Shearwater.