AnatidaeAythya

Common Pochard

Aythya farina

49–49 cmLarge
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Widespread winter visitor; unrecorded in Sri Lanka. Large, with domed head. Pale grey flight feathers and grey forewing result in different upperwing pattern from other Aythya ducks. Male has chestnut head, black breast, and grey upperparts and flanks. Female has brownish head and breast contrastingwi thpaler brownish-grey upperparts and flanks; usually shows indistinct pale patch on lores, and pale throat and streak behind eye. Eye of female is dark and bill has grey central band. Does not show white undertail - coverts of Ferruginous Duck. Eclipse male and immature male recall breeding male, but are duller with browner breast. Highly gregarious, often in flocks of several hundred. Lakes and reservoirs with large areas of open water; occasionally rivers.

Colour

GreyBrownChestnutBlack
Average size
49 cm
Habitat
Lakes and reservoirs with large areas of open water, occasionally rivers.
Behaviour
Widespread winter visitor, unrecorded in Sri Lanka., Highly gregarious, often in flocks of several hundred.

About this bird

Widespread winter visitor; unrecorded in Sri Lanka. Large, with domed head. Pale grey flight feathers and grey forewing result in different upperwing pattern from other Aythya ducks. Male has chestnut head, black breast, and grey upperparts and flanks. Female has brownish head and breast contrastingwi thpaler brownish-grey upperparts and flanks; usually shows indistinct pale patch on lores, and pale throat and streak behind eye. Eye of female is dark and bill has grey central band. Does not show white undertail - coverts of Ferruginous Duck. Eclipse male and immature male recall breeding male, but are duller with browner breast. Highly gregarious, often in flocks of several hundred. Lakes and reservoirs with large areas of open water; occasionally rivers.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Common Pochard is bigger than Eastern Marsh Harrier but smaller than Great Crested Grebe.