AnatidaeAnas

Northern Pintail

Anas acuta

51–56 cmLarge
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Widespread winter visitor. Long neck and pointed tail. Male has chocolate - brown head, wi t white stripe down sides of neck. Female has comparatively uniform bullish head, slender grey bill, and las male) shows white trailing edge to secondaries and greyish underwing in flight. Eclipse male resembles female, but has grey tertials, and bill pattern and upperwing pattern as breeding male. Forages at night and early morn ing and evening in marshes and flooded paddy-fields; roosts by day on open waters with aquatic vegetation, freshwater marshes, brackish lagoons, and estuaries.

Colour

Brown
Average size
53.5 cm
Habitat
Forages at night and early morn ing and evening in marshes and flooded paddy-fields, roosts by day on open waters with aquatic vegetation, freshwater marshes, brackish lagoons, and estuaries.
Behaviour
Widespread winter visitor., white stripe down sides of neck. Female has comparatively uniform bullish head, slender grey bill, and las male) shows white trailing edge to secondaries and greyish underwing in flight. Eclipse male resembles female, but has grey tertials, and bill pattern and upperwing pattern as breeding male.

About this bird

Widespread winter visitor. Long neck and pointed tail. Male has chocolate - brown head, wi t white stripe down sides of neck. Female has comparatively uniform bullish head, slender grey bill, and las male) shows white trailing edge to secondaries and greyish underwing in flight. Eclipse male resembles female, but has grey tertials, and bill pattern and upperwing pattern as breeding male. Forages at night and early morn ing and evening in marshes and flooded paddy-fields; roosts by day on open waters with aquatic vegetation, freshwater marshes, brackish lagoons, and estuaries.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Northern Pintail is bigger than Alexandrine Parakeet but smaller than Sri Lanka Junglefowl.